Cele mai bune SSD-uri pentru laptopuri 2023: ghidul cumpărătorului

Autor: Ziarul Top

Pentru ca un laptop să îți ofere cele mai mari performanțe, recomandăm utilizarea unui SSD. În special pentru gaming, un SSD suplimentar permite un spațiu de stocare generos, cu un timp de încărcare extrem de rapid. Majoritatea laptopurilor disponibile în ofertele actuale includ un SSD și poți verifica acest lucru foarte ușor, uitându-te la specificații după termeni precum NVMe, SATA, M.2 sau PCIe. 

Dacă misiunea de achiziționare a unui SSD ți se pare destul de complicată, am pregătit un articol cu cele mai importante informații pe care trebuie să le iei în considerare. Printre cele mai importante se numără capacitatea, viteza de scriere și de citire a datelor, precum și prețul. În acest fel, achiziția pe care o vei face va fi una inteligentă, iar experiența de utilizare va fi una de top. 

  1. Capacitate de stocare

Când vine vorba despre acest criteriu, regula este una singură: cu cât mai mult spațiu, cu atât mai bine. Un SSD cu dimensiune mai mică poate fi utilizat, în special, ca “unitate de pornire”. Astfel, sistemul de operare va fi instalat pe SSD, ceea ce face ca laptopul să pornească mai rapid, indiferent de restul specificațiilor tehnice. Cu cât alegi un SSD mai mare, cum ar fi acest SSD 1tb, cu atât poți stoca mai multă informație pe el, inclusiv jocuri, filme sau aplicații de editare 3D. 

  1. Interfața

Poți opta între unul dintre cele două tipuri de SSD: SATA sau NVMe. 

  • SSD SATA reprezintă prima generație de SSD-uri. Având o viteză de citire de 570 MBs, acest model de SSD este de 5 ori mai rapid decât orice HDD. 
  • SSD NVMe este un model de SSD cu o viteză superioară, respectiv 2600 MBBs. Din acest motiv este recomandat pentru lucrul cu fișiere de mari dimensiuni.
  1. Dimensiuni

Cele mai citite articole

Majoritatea modelelor de SSD au dimensiuni de 2,5 inchi, la fel ca dimensiunea standard pentru HDD-uri. Acesta poate fi montat inclusiv pe o carcasă cu dimensiuni de 3,5 inchi, cu ajutorul unui adaptor. O altă variantă pentru dimensiunile SSD este standardul M.2, care permite montarea în laptopurile ultra-subțiri dar și în desktopuri, datorită dimensiunilor sale ultra slim. 

  1. Viteza de scriere / citire

Chiar dacă este vorba despre un criteriu puțin mai tehnic, viteza de scriere / citire a unui SSD ține foarte mult de performanțele acestuia. Cu cât viteza este mai mare, cu atât încărcarea jocurilor va fi mai rapidă. De asemenea, timpul de pornire al laptopului va fi rapid, inclusiv dezarhivarea fișierelor 7zip. 

  1. Prețul

Cu siguranță, tehnologia de top este mai scumpă, iar asta se reflectă și în prețul SSD-urior. Pe lângă faptul că un SSD costă mai mult decât un HDD, prețul acestuia va crește și în funcție de performanțele menționate mai sus. Din acest motiv, este important să alegi un SSD care să fie adaptat nevoilor tale personale, iar cheltuiala să nu reprezinte un efort financiar nejustificat. Pentru utilizarea zilnică, dar și pentru gaming normal, un SSD SATA este alegerea perfectă. Dacă știi că vei juca jocuri de ultimă generație sau dacă lucrezi cu aplicații care necesită o prelucrare majoră de date, atunci este recomandat să alegi un SSD NVMe. 

Achiziționarea unui SSD este cea mai potrivită alegere pentru a extinde într-un mod optim spațiul de stocare, dar și pentru a lucra mult mai eficient. Cu ajutorul unui SSD, laptopul tău va porni rapid și te va ajuta să obții rezultate excelente, chiar și atunci când ai descărcate multe jocuri sau alte fișiere de dimensiuni mari. Practic, munca ta nu va mai fi limitată sau condiționată de spațiul de stocare, deoarece vei beneficia de un SSD rapid, fiabil și cu viteză superioară de scriere și citire. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE