Jair Bolsonaro, noul președinte al Braziliei, este considerat cel mai respingător lider din lume. Donald Trump e mic copil pe lângă el

Autor: Ziarul Top

Circa 147 de milioane de brazilieni au votat pentru a-l departaja pe sulfurosul candidat de extremă dreapta, care era marele favorit, de adversarul său din Partidul muncitorilor (PT) al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Presa internațională scrie că Bolsonaro este, probabil, cel mai respingător politician din lume, făcându-l pe Donald Trump să pară chiar diplomat pe lângă el.

Brazilianul a dat de-a lungul timpului o serie de declarații de-a dreptul controversate. Printre acestea, el a declarat că este un susținător al folosirii torturii, al dictaturii militare și a făcut observații disprețuitoare despre negri, homosexuali și femei.

Ca și Trump, Bolsonaro este deseori criticat de către mass-media de stânga, și, ca Trump, el acceptă aceste critici cu mândrie. „Aceste idei privind ‘bietele persoane de culoare, ‘bietele persoane sărace, ‘bietele femei, ‘bietele persoane indigene, toată lumea are ceva pentru ce să fie compătimit. Eu nu încerc să mulțumesc pe toată lumea”, A declarat el într-un interviu pentru Vice News.

Bolsonaro despre femei

Noul președinte al Braziliei a avut mai multe conflicte cu o colegă din Congresul Braziliei, Maria do Rosario.

Într-o emisiune în care au fost invitați amândoi, Bolsonaro i-a spus acesteia. „Acum câteva zile mi-ați spus că sunt violator, iar eu ți-am explicat că nu te voi viola pentru că nu ești demnă de acest lucru’.

Cei doi au mai avut o confruntare și în 2008, în care a numit-o „curvă” pe do Rosario după ce aceasta i-a spus că este violator din cauză că susține dictatura militară și faptele soldaților acuzați în repetate rânduri de violarea femeilor indigene.

Bolsonaro despre persoanele de culoare

În 2011, cântăreața și actrița afro-braziliană Preta Gil l-a întrebat cum ar reacționa dacă unul dintre copiii săi s-ar îndrăgosti de o persoană de culoare. El a răspuns că nu va „permite niciodată acest fel de promiscuitate”, dar a adăugat că are „copii foarte bine educați”, și prin urmare nu s-ar pune niciodată problema de așa ceva.

Cele mai citite articole

A fost lansată o investigație legală privind aceste declarații ale sale, iar el a spus că a răspuns acele lucru crezând că întrebarea se referea la homosexuali și nu la persoanele de culoare. „Dacă aș fi fost rasist, n-aș fi atât de nebun încât să declar asta la televizor”, a răspuns el.

Bolsonaro despre homosexuali

Homofobia este probabil una dintre cele mai cunoscute trăsături ale lui Bolsonaro pe plan internațional. El a afirmat că 90% dintre victimele homosexualilor mor „din cauza consumului de droguri, a prostituției sau sunt uciși de propriul lor partener”.

El a spus că Brazilia nu este pregătită să accepte homosexualitatea ca normă socială. „Nici un tată nu ar fi mândru să aibă un fiu gay. Mândrie? Fericire? Bucurie dacă se dovedește că fiul său este homosexual? În nici un caz.”, a spus Bolsonaro.

La întrebări ulterioare, el chiar și-a comparat disprețul față de homosexuali față de disprețul public față de talibani.

Bolsonaro, supranumit de multe ori „Trump al Braziliei” şi un admirator declarat al preşedintelui republican american, va prelua frâiele celei mai mari ţări din America latină în luna ianuarie a anului viitor.


Citește și: Metrorex vs Metro de Bruxelles. O comparaţie reală între metroul din România şi cel din Belgia


Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE