Cărți care au inspirat apariția unor filme de succes

Autor: Ziarul Top

Cărți care au avut parte de un succes important, cu milioane de exemplare vândute și traduceri în numeroase limbi, au beneficiat ulterior și de ecranizări care au dat naștere unor francize de succes. Este cazul Harry Potter, Jumanji ori Cronicile din Narnia, dar lista continuă.

Așadar, iată 5 cărți care au dus la apariția unor filme de succes:

1. Harry Potter – J. K. Rowling a lansat prima carte din seria Harry Potter în 1997 și încă de atunci a avut parte de un succes uriaș. Au fost lansate șapte cărți din seria Harry Potter, iar în total s-au vândut peste 500 de milioane de exemplare. În plus, cărțile au fost traduse în peste 80 de limbi, iar fiecare volum nou a dus la noi recorduri de vânzări. În aceste condiții au apărut în ultimii ani și opt filme din seria Harry Potter începând cu 2001 încoace. Și succesul filmelor este unul impresionant, încasările trecând de 7.7 miliarde de dolari.

2. Jumanji – De la o simplă carte de ilustrații s-a ajuns la adevărată franciză. Totul a pornit de la cartea scrisă și ilustrată în anul 1981 de americanul Chris Van Allsburg. Pornind de la ea, în anul 1995 a apărut filmul Jumanji, cu Robin Williams în rolul principal. Au mai fost lansate încă trei filme, în 2005, 2017 și 2019, iar al patrulea film este așteptat să apară undeva în 2024. Succesul francizei este remarcabil, iar încasările totale au trecut de 2 miliarde de dolari. De asemenea, din această franciză a rezultat inclusiv un joc de Casino. Este vorba de slotul Jumanji, pe care compania NetEnt l-a lansat în 2018. Este o incursiune interactivă în universul Jumanji, iar printre simboluri se regăsesc pelicanul, leul, crocodilul și rinocerul.

Cele mai citite articole

3. Cronicile din Narnia – A fost vândută în peste 100 de milioane de exemplare, tradusă în 47 de limbi și reunește 7 volume, sub semnătura lui C. S. Lewis. Din cele șapte cărți lansate, trei dintre ele au avut parte și de ecranizări. Este vorba despre The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005), Prince Caspian (2008) și The Voyage of the Dawn Treader (2010). Încasările acestora au trecut de 1.5 miliarde de dolari. Totodată, este de așteptat că în perioada următoare să mai apară noi ecranizări inspirate din Cronicile din Narnia, dar și diverse jocuri.

4. The Lord of the Rings – Trei volume din seria The Lord of the Rings au apărut între iulie 1954 și octombrie 1955 sub semnătura lui J. R. R. Tolkien. Succesul cărților au fost admirabil și s-au vândut peste 150 de milioane de exemplare. Începând cu 2001 au apărut și trei filme din seria The Lord of the Rings, iar încasările lor au fost impresionante. Suma totală de la box office a ajuns la aproape 3 miliarde de dolari. În plus, au reușit să obțină și 17 premii Oscar.

5. The Hunger Games – Seria creată de americanca Suzanne Collins conține trei cărți. Este vorba despre The Hunger Games (2008), Catching Fire (2009) și Mockingjay (2010). Acestea au beneficiat de vânzări foarte bune: peste 26 milioane de exemplare. Fiecare carte a beneficiat și de o adaptare cinematografică. Încasările filmelor din franciza The Hunger Games sunt de aproape 3 miliarde de dolari, în condițiile în care bugetul a fost de aproximativ 495 de milioane de dolari. În plus, în perioada următoare este așteptat și al patrulea film din franciza The Hunger Games.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE