Cum sa ii dezvolti copilului pasiunea pentru citit?

Autor: Ziarul Top

Chiar de la varsta cand copilul incepe sa descopere abecedarul si sa se familiarizeze cu literele, el trebuie sa stie cat de important este cititul, chiar daca, la acel moment, inca nu poate sa faca acest lucru.  Si fiecare parinte trebuie sa se ocupe din timp de acest lucru si sa realizeze cat de important este pentru ca cel mic sa evolueze armonios, sa isi imbogateasca vocabularul cat mai devreme, sa isi dezvolte imaginatia, creativitatea, sensibilitatea, sa fie mai comunicativ si in general mai pregatit pentru viata, gratie descifrarii tainelor din carti. 

Pentru ca cititul, de la cele mai fragede varste, este esential in obtinerea celor mai bune rezultate in educarea  si desavarsirea lui in timp. Evident, in cele mai multe cazuri, copiii isi vor dori sa dedice mai mult timp jocului, dar tine de fiecare parinte sa transforme cititul, vezi carti de germana pentru copii intr-o activitate atractiva si sa sadeasca  celui mic aceasta pasiune. 

Astfel, pentru  a avea cu adevarat rezultate in acest sens, parintii pot incepe cu exemplul personal in fata copiiilor. Daca cel mic va observa ca parintii sai rezerva frecvent din timpul lor cititului si imaginea acestora cufundati in paginile unei carti va fi ceva obisnuit in casa lor, cu siguranta va dori si el sa le imite gestul sau va fi manat de curiozitate. 

Cele mai citite articole

De asemenea, alegerea de catre parinti a cartilor potrivite varstei copilului este un alt factor important. O carte plina de ilustrate, atractiva, la inceput cu texte scurte, cat sa le mentina interesul si curiozitatea, poate fi un inceput excelent pentru a ii obisnui sa citeasca, sa afle peripetii si aventuri ale unor personaje simpatice, potrivite nivelului lor de intelegere. 

Stabilirea unui anumit moment din zi pentru activitatea de citit, care sa se transforme treptat intr-un program zilnic, o ora dedicata lecturii, cand celui mic sa i se ofere cateva carti din care sa aleaga singur una preferata, este o modalitate eficienta in acest sens. 

Totodata, participarea parintilor la activitatea de citit a copilului, incurajandu-l pe acesta sa povesteasca ce a lecturat si impartasindu-i entuziasmul cu privire la aventurile personajelor din carte ii vor oferi celui mic impulsul necesar si dorinta de a continua sa descopere farmecul si misterele ascunse in paginile unor alte noi carti. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE