Guvernul anunta ca un drum Bucuresti-Otopeni va dura doar 23 de minute, dupa modernizarea liniei de tren

Autor: Ziarul Top

Guvernul anunta ca un drum Bucuresti-Otopeni va dura doar 23 de minute, dupa modernizarea liniei de tren

Modernizarea si extinderea liniei de cale ferata care leaga Capitala de Aeroportul Henri Coanda va scurta considerabil durata unei calatorii pe aceasta ruta, sustine purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

La acest moment, cine vrea sa ajunga, pe calea ferata, pana la Aeroportul Henri Coanda trebuie, mai intai, sa ia trenul din Gara de Nord, pana la asa numitul „Punct de Oprire Aeroport”.

De acolo, pasagerul urmeaza sa fie preluat cu un microbuz si dus, in sfarsit, pana in preajma aeroportului. Potrivit informatiilor de pe site-ul CFR Calatori, o astfel de calatorie ajunge acum sa dureze ore.

Cat dureaza o calatorie cu trenul din Gara de Nord la Otopeni, pe 13 iunie 2019. Sursa foto: Captura site CFR Calatori

De ce dureaza o calatorie scurta atat de mult? Printre altele, din cauza ca linia de tren catre Henri Coanda are un singur fir. Iar asta inseamna ca un tren aflat in gara nu poate pleca spre aeroport inainte ca garnitura care vine deja din sens opus, dinspre Henri Coanda, sa ajunga la destinatie, pentru a elibera linia.

In plus, faptul ca pasagerii trebuie sa schimbe trenul cu un autobuz, la jumatatea traseului, cauzeaza, de asemenea, intarzieri. Uneori transbordarea nu se face imediat, iar pasagerii sunt nevoiti sa astepte destul de mult la Punctul de Oprire Aeroport.

Cat poate dura asteptarea la Punctul de Oprire Aeroport, potrivit informatiilor de pe siteul CFR Calatori

Potrivit Ministerului Transporturilor, insa, toate aceste probleme vor deveni, in curand, istorie.

Inainte de toate, pentru ca statul a contractat deja compania Porr pentru a dubla linia ferata pe care se circula acum spre aeroport.

Cele mai citite articole

Apoi, in baza unui contract semnat marti cu Ministerul Transporturilor, asocierea de firme Arcada – ISPCF SA – DB Engineering & Consulting Gmbh, va construi – plecand din drumul feroviar deja existent – o noua linie, lunga de aproape 3 kilometri, care va ajunge pana la aeroport. Potrivit managerului Arcada, Spiru Mantu, asocierea va lucra zi si noapte pentru a termina lucrarea pana in mai 2020.

Daca va reusi, miile de suporteri care vor veni, in iunie, la Bucuresti pentru Campionatul Euro 2020 vor putea folosi noua ruta feroviara pentru a ajunge de pe aeroport in Capitala in conditii civilizate, dar si intr-un timp mult mai scurt decat ar putea-o face astazi.

La o zi dupa semnarea contractului cu Arcada Company, Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de modernizare feroviara. La finalul sedintei, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, a declarat ca pe viitoarea ruta, dupa modernizare, un drum intre Capitala si aeroport, va dura doar 23 de minute.

„Un proiect care se inscrie in categoria proiectelor de utilitate publica de interes national este modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti Nord – Aeroportul International ‘Henri Coanda’ Bucuresti faza I, racord cale ferata in terminalul T1 Aeroportul International ‘Henri Coanda’ Bucuresti. In sedinta de Guvern de astazi au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, timpul estimat pentru calatoria cu trenul intre aeroport si Gara de Nord dupa finalizarea acestei investitii va fi de 23 de minute pe sens, in conditiile in care in acest moment deplasarea dureaza mult mai mult.

Proiectul are in vedere realizarea unui racord cu o lungime de aproape 3 kilometri care se desprinde din calea ferata Mogosoaia-Balotesti si se dezvolta adiacent cu strada Drumul Garii Odaii. Astfel, se va realiza o legatura directa intre Aeroportul International ‘Henri Coanda’ Bucuresti si Gara de Nord. Valoarea totala a investitiei este de 538 milioane de lei, durata de realizare de 14 luni”, a spus Nelu Barbu.

Ramane sa vedem cat de repede se va moderniza, intr-adevar, linia de cale ferata.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE