Lăzi congelatoare alese corect, pentru un comerț eficient

Autor: Ziarul Top

Lăzi congelatoare alese corect, pentru un comerț eficient

Lăzile congelatoare sunt echipamente frigorifice concepute special pentru depozitarea și de multe ori chiar afișarea alimentelor în spațiile cu vânzare. Astăzi, ele reprezintă un atribut invariabil al punctelor de vânzare cu amănuntul în diverse scopuri. Sunt utilizate în principal pentru înghețată sau felurite produse alimentare semifabricate, inclusiv pentru legume, fructe sau alte tipuri de produse congelate.

Cum alegi o ladă frigorifică?

Alegerea unei lăzi congelatoare nu este o sarcină deloc ușoară. Ar trebui să se țină cont de mai mulți factori.

Principalul criteriu pentru alegerea unei lazi congelatoare profesionale este capacitatea acesteia exprimată în litri. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că lăzile de răcire (precum și toate echipamentele de acest gen HoReCa) se caracterizează printr-o relație directă între volumul intern și dimensiunile lor externe. Prin urmare, este foarte important să nu se piardă din vedere dimensiunile externe ale lăzii și zona ce s-a alocat pentru poziționarea acesteia.

După cum se observă, primul lucru care trebuie luat în considerare înainte unei astfel de achiziții este capacitatea totală a compartimentului interior de depozitare. Capacitatea lăzii frigorifice mai este numită și volumul util al camerei interioare. Valoarea acesteia este calculată pe baza cantității de produse planificate pentru depozitare (de aceea este atât de important inventarul de mărfuri stocate).

În funcție de nivelul volumului util, lada congelatoare poate include un anumit număr de coșuri de stocare pentru produse și separatoare. Trebuie să se țină cont de numărul acestor recipiente de depozitare, să se acorde atenție și numărului de coșuri și plăcuțe delimitatoare cu care vine din start respectivul echipament profesional. Cu cât sunt mai multe (ca rezervă), cu atât mai bine, desigur, dar și suma destinată respectivelor accesorii este mai mare.

Piața modernă este reprezentată de modelele de lăzi frigorifice ale căror volum intern al camerei de stocare variază de la 40 la 500 de litri sau chiar mai mult. Ele sunt dotate cu un capac transparent sau opac, după caz.

Corpul lăzii congelatoare este de obicei format din panouri tip sandwich cu o umplutură izolatoare din poliuretan. Carcasa externă este din oțel inoxidabil vopsit cu o pulbere albă, de protecție, iar suprafața internă este confecționată de obicei din aluminiu de calitate specifică sectorului alimentar.

Capacul lăzii frigorifice poate fi drept (cu sau fără înclinare) sau curbat. Lăzile cu capac din sticlă curbată au un aspect mai atractiv și capacități de afișare a mărfurilor îmbunătățite. Capacul este realizat de regulă din sticlă securizată care poate rezista la sarcini mari.

Pentru ușurința mișcării, lăzile congelatoare sunt echipate cu anumite accesorii: roți din plastic sau cauciucate, care pot fi echipate la rândul lor și cu un mecanism de blocare (frână).

Cele mai citite articole

În plus, atunci când alegi o ladă congelatoare este imperativ să se ia în considerare dimensiunile spațiului în care va fi instalat acest echipament. Mai mult decât atât, dacă ai nevoie de o ladă frigorifică mare, atunci economisirea spațiului va fi destul de mare. 

Dimensiunile lăzile congelatoare variază foarte mult, deci nu va fi dificil ca să alegi un model potrivit pentru nevoile tale.

Următoarea caracteristică, care după cumpărare va afecta bugetul firmei, este consumul de energie (kWh / zi). De aceea, atunci când alegi și cumperi un model de asemenea echipament frigorific HoReCa, acordă atenție crescută și acestui parametru. 

Evaporatorul și condensatorul mașinii frigorifice se află în spatele pereților izolatori ali lăzii. Evaporatorul, a cărui sarcină principală este de a prelua căldura din camera interioară, este situat în peretele interior și în zona tuburilor condensatoare, emanând această căldură la exterior. Compresorul este plasat cel mai adesea în compartimentul echipamentului, care este situat în partea de jos. 

Pentru a economisi energie trebuie urmate câteva reguli:

– a nu se lăsa ușa lăzii congelatoare deschisă mult timp;

– nu se așează echipamentul frigorific lângă surse de căldură, inclusiv alte echipamente care generează căldură;

– a se evita deschiderea inutilă a capacului lăzii congelatoare.

Acordă atenție și detaliilor aparent mai mici ale echipamentului: încuietoarea de pe capacul superior utilă pentru a restricționa accesul la echipamentul frigorific, picioarele cu înălțime reglabilă și iluminarea internă a compartimentului interior.

Intră pe tcromania.com pentru a alege de acolo modelul de ladă frigorifică potrivit pentru afacerea ta chiar acum!

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE