Lucian Sova: Ordinul care desfiinteaza exclusivitatile in transportul de persoane urmeaza sa intre in vigoare

Autor: Ziarul Top

Lucian Sova: Ordinul care desfiinteaza exclusivitatile in transportul de persoane urmeaza sa intre in vigoare

Lucian Sova sustine ca a trimis spre publicare ordinul de ministru care i-a infuriat la culme, in urma cu cateva luni, pe transportatorii de persoane, determinandu-i sa intre in greva.

Prin adoptarea noului act normativ, care modifica prevederile Ordinului 980/2011, ministrul demisionar al Transporturilor sustine ca liberalizeaza transportul rutier de persoane, in Romania.

„Am incheiat procedura de emitere a ordinului de ministru care reglementeaza desfasurarea curselor regulate pasageri. L-am trimis, spre publicare, la Monitorul Oficial. Acest ordin a respectat toate prevederile legale privind consultarea publica si toate celelalte prevederi si are acordul consiliului Concurentei.

Acest ordin desfiinteaza exclusivitatea pe care o au foarte putine companii din Romania, pe anumite trasee. In plus, ordinul da libertate atat transportatorilor romani cat si calatorilor, care vor putea alege cu cine sa calatoreasca”, a declara Lucian Sova.

Inca de la inceputul toamnei, mai multe organizatii sindicale din domeniul Transporturilor au anuntata ca se opun vehement modificarilor pe care Lucian Sova voia sa le faca. Cea mai contestata masura pe care Sova o anunta era scaderea importantei experientei trasportatorului, la licitatiile pentru atribuirea traseelor care urmeaza sa aiba loc peste cateva luni. Practic, aceasta modificare le-ar permite transportatorilor aflati la inceput de drum, dar care au masini noi, sa ia din cota de piata a transportatorilor experimentati.

Practic, spunea ministrul Sova, privilegiile unor transportatori erau atat de mari incat unui intreprinzator aflat la inceput de drum ii era mai usor sa castige o ruta Bucuresti-Spania decat una interna, de tipul Bucuresti-Urziceni.

Cele mai citite articole

Ca sa-l impiedice pe ministru sa adopte ordinul care le anula parte din privilegii, sindicalistii au si protestat. Spre exemplu, Confederatia Operatorilor de Transport Autorizati din Romania (COTAR) a pichetat sediul Ministerului Transporturilor, in repetate randuri, ingreunand pana peste poate traficul, in zona Garii de Nord. In plus, Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) a facut chiar o greva de cateva ore la nivel national, pe 11 octombrie.

In ciuda acestor presiuni ordinul de ministru care-i deranjeaza atat de tare 0pe unii dintre transportatori urmeaza, totusi, se intre in vigoare in cel mai scurt timp.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE