Sfaturi utile pentru a prelungi viaţa câinelui

Autor: Ziarul Top

Îngrijirea responsabilă a animalelor de companie nu este o sarcină ușoară – acestea trebuie îngrijite, întreținute și iubite de-a lungul vieții. Evident, niciun stăpân nu doreşte ca patrupedul să sufere sau să fie nefericit, dar uneori acesta nu este conștient de nevoile reale ale rasei și îi poate provoca rău într-un mod neintenționat. Ce trebuie făcut pentru ca prietenul blănos să rămână alături de stăpân cât mai mult timp posibil? 

Cea mai bună mâncare pentru câini: echilibrată și de calitate

Dieta este un aspect fundamental al îngrijirii câinilor, deoarece are un impact direct asupra sănătății și bunăstării. Furnizarea unei diete echilibrate și adecvate este esențială pentru a evita multe probleme de sănătate asociate cu dezechilibre nutriționale, cum ar fi obezitatea.

Este important că dieta să fie adaptată la caracteristicile fiecărui animal, luând în considerare rasa, vârsta, sexul, stilul de viață sau istoricul medical, pentru a furniza caloriile zilnice recomandate câinelui. 

Suplimentele alimentare, nu trebuie să depășească niciodată 10% din necesarul lor caloric, iar câinele trebuie să aibă întotdeauna în bol apă curată și proaspătă.

Este important de amintit că există multe alimente, cum ar fi fructele și plantele, care nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar sunt dăunătoare multor rase de caini și pot provoca efecte toxice și chiar fatale, cum ar fi ciocolata, ceapa sau strugurii. Prin urmare, trebuie evitate alimentele care sunt interzise câinilor pentru a preveni otrăvirea.

Îngrijirea dentară la câini

Cele mai citite articole

Când vine vorba de igienă, îngrijirea dentară a câinilor nu este mult diferită de cea a oamenilor. Formarea tartrului și gingivita sunt probleme de sănătate foarte frecvente la câini și, dacă nu sunt tratate sau prevenite, pot duce la boli dentare foarte grave, ducând la pierderea prematură a dinților şi chiar la infecții.

Cel mai bun mod de prevenire este igiena dentară zilnică. Spălarea dinților animalului cu o perie poate fi foarte eficientă, ajutând astfel la prevenirea diferitelor patologii. 

Activitate zilnică pentru câini

Exercițiul este o activitate zilnică care îi ajută pe câini să-și canalizeze energia, să elibereze stresul și să-şi tonifice mușchii. De fapt, este cheia pentru susținerea unui câine mai sănătos. Însă  trebuie cunoscute limitele animalului de companie, deoarece exercițiile fizice intense și necontrolate pot fi la fel de dăunătoare ca și lipsa totală a exerciţiului.

În general, fiecare câine ar trebui să aibă între două și trei plimbări pe zi, precum și o oră de exercițiu fizic zilnic, intens, moderat intens sau ușor.

Exercițiu de stimulare mentală pentru câini

Stimularea mentală este una dintre cele mai importante nevoi pentru câini, dar din păcate este adesea trecută cu vederea. Trebuie ştiut că este la fel de importantă ca exercițiul fizic, deoarece contribuie la bunăstarea câinelui. 

În plus, stimularea mentală îmbunătățește legătura câinelui cu stăpânul, pare a fi utilă la câinii cu sindrom de disfuncție cognitivă și previne mai multe probleme de comportament. Tunelurile, păstrarea la îndemână a unor jucării, oasele naturale de ros sunt doar câteva idei care ar putea stimula mental câinele.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE