Ce poti face in Creta in vacanta?

Autor: Ziarul Top

Ce poti face in Creta in vacanta?

A cincea insula ca marime a Mediteranei a fost locul de nastere al celei mai vechi civilizatii din Europa, care a inflorit in 2700 i.Hr. Pentru a-i cunoaste pe localnici, puteti sa va aventurati prin siturile arheologice din epoca bronzului de pe insula si sa vizitati fenomenalul Muzeu de Arheologie din capitala, Heraklion. Aceste palate si orase minoice estompeaza granitele dintre realitate si mitologia greaca si evoca gandurile despre regele Minos, Daedalus si Icar.

Multe secole mai tarziu, venetienii au adus si ei o contributie de durata la orasele Cretei, construind porturi, ziduri si fortarete care se inalta astazi in Heraklion, Chania si Rethymno. Si departe de civilizatie, insula este presarata cu lanturi muntoase si chei precum Samaria, care schimba viata si are unele dintre cele mai frumoase plaje pe care ti-ai putea privi vreodata. Poti opta pentru charter Cretaatunci cand vrei sa te bucuri de un pachet complet.

Sa exploram cele mai bune lucruri de facut in Creta:

1. Knossos

La cativa kilometri sud de capitala moderna a Cretei, Heraklion a fost capitala Cretei minoice. Knossos este numele unui palat si al orasului care il cuprinde, care avea o populatie de pana la 100.000 de locuitori in secolul al XVIII-lea i.Hr. Palatul a fost construit cu aproximativ 3.000 de ani in urma si figureaza in mitologia greaca drept sediul regelui Minos, unde i-a pus pe Daedalus sa construiasca un labirint pentru a-si tine fiul, Minotaurul.

Cele mai citite articole

Knossos a fost afectat de catastrofe repetate, cum ar fi invazii, cutremure si eruptia Theran in aproximativ 1625 i.Hr. A fost excavat pentru prima data in 1900 de catre arheologul britanic Arthur Evans, care a restaurat o parte din arhitectura si fresce.

2. Muzeul Arheologic din Heraklion

Pentru a intelege pe deplin cea mai veche civilizatie din Europa, nu cautati mai departe decat remarcabilul muzeu arheologic din Heraklion. Acesta are cea mai mare colectie de artefacte minoice si are 20 de camere in ordine cronologica.

Veti incepe din neolitic, cu mult inainte ca palatele din Creta sa fie construite, iar in camerele urmatoare sunt bijuterii, figurine liturgice, vaze, arme si armuri. Frescele intregi au fost transferate la muzeu din siturile minoice din Creta, precum si emblematica figurina de fildes a taurului care sarita din Palatul Knossos. Un artefact care ramane un mister este Discul Phaistos, de 15 cm in diametru si acoperit cu simboluri dispuse in spirala.

O alta piesa cu inscriptii ciudate este Toporul Arkalochori, gasita in pestera cu acelasi nume si gravata cu 15 simboluri.

3. Plaja Elafonisi

Plaja este o rezervatie naturala pe canalul dintre continent si Elafonisi, o insula dreptunghiulara renumita pentru nisipul roz de pe plajele si dunele sale. Apa dintre continent si insula este limpede, putin adanca si asemanatoare lagunelor si de multe ori poti trece de pe o insula pe alta fara sa te uzi. Exista o piscina naturala enorma unde puteti vasli sau va puteti intinde pe spate si pluti in apa stralucitoare pana la glezne sau genunchi.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE